Verslag
Op 3 oktober heeft de leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap in de bouw een mini symposium over het circulaire bouwproces georganiseerd. Deze middag, die werd geleid door Hans Wamelink (hoogleraar Construction Management and Entrepreneurship), werden een vijftal interessante presentaties gegeven.
Na de opening door Marleen Hermans, hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap, was het woord aan Jelle Burger. Jelle is, samen met Floor ter Haar, door de werkgroep Circulaire Bouweconomie van het Opdrachtgeversforum gevraagd onderzoek te doen bij vier grote (semi)publieke opdrachtgevers (het Rijksvastgoedbedrijf, Schiphol, Rijkswaterstaat en ProRail) naar het proces om een circulair project te realiseren. Veel publieke opdrachtgevers experimenteren met circulaire strategieën, circulaire aanbestedingen en hoe de marktpartners mee te krijgen in dit proces. Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen welke beslissingen in het proces circulariteit ten goede zijn gekomen, maar ook welke belemmeringen er waren waardoor circulariteit niet optimaal geïmplementeerd kon worden. Kortom: wat waren de ‘drivers’ en de ‘barriers’ om circulair te bouwen. In het rapport ‘Maar hoe dan?! Circulaire projecten bij (semi)publieke opdrachtgevers’ zijn de resultaten beschreven en de belangrijkste lessen op een rijtje gezet. U kunt het rapport hier downloaden.
Daarna presenteerde Denise Huizing haar afstudeeronderzoek dat ze heeft uitgevoerd bij Dura Vermeer. Ze lichtte de vijf voorwaarden waaraan moet worden voldaan om ‘infrastructuur als service’ te kunnen leveren en het daarvoor ontwikkelde ontwerpprocesmodel toe. Ruben Verbaan vertelde over de relevantie van het onderzoek voor de innovatieve en circulaire ambities van Dura Vermeer.
De master thesis ‘Towards circular economy by incorporating product-service system in infrastructure projects’ is hier te downloaden.

Nesaneth van Slobbe presenteerde haar lopende afstudeeronderzoek naar de bijdrage van managementtools aan circulaire gebiedsontwikkelingen. Na een tweetal casestudies heeft ze een pilotstudie gedaan in M4H (Rotterdam) met de scrum methode als tool. Nesaneth gaat binnenkort afstuderen, mocht u interesse hebben in haar master thesis dan kunt u contact met ons opnemen.
Anne van Stijn gaf ons inzage in haar promotieonderzoek naar circulaire woningrenovatie. Ze onderzoekt onder andere de ontwikkeling van circulaire renovatie componenten, ‘De Circulaire Schil’ voor woningrenovatie en hoe een circulair businessmodel in de bouw gemaakt kan worden.
Haar eerste conclusies zijn: circulair bouwen en renoveren gaat verder dan ‘hergebruikte’ materialen toepassen of een product leasen; circulair bouwen gaat over vernauwen, vertragen, en sluiten van grondstoflussen; de technische oplossing gaat hand-in-hand met de keten en het businessmodel en ontwikkel een circulaire oplossing altijd met elkaar – voor kennis en een win-win situatie. Heeft u interesse in het onderzoek of (suggesties voor) de circulaire keuken en circulaire schil? U kunt via het secretariaat van het Opdrachtgeversforum contact opnemen met Anne.
Pim de Wit sloot de middag af. Hij gaf inzicht in de ambities en doelstellingen van het Havenbedrijf Rotterdam op het gebied van duurzaamheid en welke grote en kleine stappen worden gezet om deze te bereiken. CO2reductie is één van de grote uitdagingen waar het Havenbedrijf, net als veel andere (semi)publieke opdrachtgevers, voor staat. Meer informatie over het Corporate Social Responsibility statement, waarin de duurzaamheids-ambities zijn vastgelegd, is te vinden op de site van het Havenbedrijf.
Tijdens de afsluitende borrel werd er nog lang nagepraat.