Diner Pensant 2023

Diner Pensant 2023

Diner Pensant 2023

Op woensdag 1 november 2023 vond het Diner Pensant plaats op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Annuska Bloemert van het Rijksvastgoedbedrijf was de gastvrouw van de dag.

Tijdens het Diner Pensant werd gesproken over programmatisch als oplossing voor het behalen van doelen. Veel publieke opdrachtgevers richten zich de komende jaren op het onderhouden, renoveren, verduurzamen of vervangen van bestaande assets. Maatschappelijke ambities spelen hierbij een steeds grotere rol, evenals de impact van schaarste: weinig mensen, weinig ruimte, weinig materialen en meestal ook weinig geld. Kortom, een complexe opgave met ‘wicked problems’.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) herkent zich in deze complexiteit. Als beheerder van het, meestal verouderde, vastgoed van Defensie heeft het RVB de taak om het grote aantal gebouwen duurzaam en toekomstbestendig te maken. Om deze klus te klaren is het RVB het programma Transformatie Vastgoed voor Defensie gestart. Dit vormde een mooi startpunt voor het gesprek over programmatisch werken als oplossing voor complexe opgaven.