TOP! Zet de woningbouw aan

TOP! Zet de woningbouw aan

TOP! Zet de woningbouw aan

juni 28, 2023

In het gloednieuwe digitale magazine TOP! Zet de woningbouw aan neemt De Bouwcampus je mee in inspirerende en uitdagende verhalen rondom alle nieuwe ontwikkelingen en methoden in de woningbouw. Lees alles over optopcoalities, ervaringen uit de bouwstromen en een interview met DG Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers. Het Magazine is vanaf vandaag te lezen.

Het kabinet wil 900.000 woningen bouwen tot en met 2030. Op zichzelf al een flinke uitdaging, echter: met de groeiende nood aan woningen groeit ook het besef dat de bouw van deze woningen anders moet. Door de stikstofproblematiek, een tekort aan materialen, ruimte en menskracht en de mondiale klimaatuitdagingen volstaan traditionele bouwmethoden niet meer. Om een robuuste en toekomstbestendige bouw te garanderen, moeten we op zoek naar nieuwe bouwmethoden.

Stichting De Bouwcampus zet in op deze transitie. De afgelopen tijd blijkt dat de energie vooral zit op inbreiding: als er weinig nieuwe ruimte beschikbaar is voor woningbouw, dan moeten we woningen toevoegen aan de huidige gebouwde omgeving. En dat kan, bijvoorbeeld via:

  • Optoppen: het toevoegen van woningen bovenop bestaande panden
  • Aantoppen: het toevoegen van woningen aan bestaande panden
  • Ondertoppen: denk aan het ombouwen van garageruimten naar woningen
  • Bijtoppen: extra woongebouwen in de wijk

Niet alleen bieden deze bouwmethoden een oplossing voor het gebrek aan ruimte, de concepten worden ook met duurzame materialen en een sterk gereduceerde uitstoot gebouwd. Via het topconcept wordt het mogelijk om sneller en slimmer meer gewilde woningen te bouwen in bestaande wijken. TOP!

Delen van nieuwe ontwikkelingen en methoden in de woningbouw

Met het digitale magazine TOP! Zet de woningbouw aan licht De Bouwcampus verschillende nieuwe ontwikkelingen en methoden in de woningbouw uit. Chris Kuijpers trapt af met zijn visie vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Betrokkenen en stakeholders uit het veld delen hun verhalen uit de praktijk. Jurgen van der Ploeg neemt het imago van industriële woningbouw nog eens onder de loep. En Rueben Kieffer vertelt in zijn gastcolumn over parametrisch ontwerpen en het optopconcept.

“Ik denk dat dit magazine echt een aanvulling is in de informatiebehoefte voor partijen die zich al bezighouden met of interesse hebben in nieuwe woningbouwmethoden en –ontwikkelingen. Het brengt ons weer een stap verder in het behalen van ons doel om kwalitatief betere woningen sneller, goedkoper, circulair én modulair te realiseren.”, aldus Arthur Lippus, transitiemanager Industrialisatie Woningbouw bij De Bouwcampus.

TOP! Zet de woningbouw aan is vanaf nu te lezen via www.top-magazine.nl/.